piątek, 14 września 2012

Szybki pomysł na . . . ?






Dzisiaj proponuje coś na szybko czyli szybki pomysł na indyka z warzywami;-)

Porcja na cztery osoby :

 400g sznycle z indyka
400g pomidory krojone (puszka)
6 dużych pieczarek
225g pędy bambusa-plastry (puszka)
1 mała-cienka cukinia
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
1 czerwona papryka
sol morska,pieprz kolorowy,przyprawa do kurczaka,papryka w proszku ostra,bazylia suszona wg.uznania

Umyte,osuszone sznycle kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Następnie dodajemy obrane pieczarki pokrojone w plastry,delikatnie solimy i dalej smażymy mieszając.

Po chwili smażenia wrzucamy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki,cukinię pokrojoną wzdłuż również na cienkie paseczki(pokroiłam ją za pomoca obieraczki do warzyw) oraz dodajemy pędy bambusa odsączone z zalewy.Doprawiamy w/w przyprawami i smażymy-mieszając od czasu do czasu do zwiędnięcia warzyw tj.cukini i papryki bo bambus będzie twardy(Pamiętajmy że warzywa mają być umyte i osuszone ;))

Następnie dodajemy puszkę pomidorów i całość mieszamy,ewentualnie możemy sobie jeszcze doprawić i podajemy np. z  dowolnym makaronem....

SMACZNEGO :=)


3 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie dania z mięskiem i warzywami, często takie robię, kiedy nie chce mi się długo stać w kuchni, a głód daje się we znaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, szybkie, zdrowe i kolorowe. Uwielbiam - jeśli mięso to tylko i wyłącznie z dużą ilością warzyw.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsko z warzywami, tak lubię, też często mieszam to co akurat mam w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .