sobota, 29 września 2012

Karkówka w marynacie 1000-ca wysp








Jako że jestem baaaaaaaaaaardo mięsożerna,dzisiaj proponuje na obiadek mięsko :)

Jest miękkie i bardzo smaczne :-)

3 plastry karkówki wieprzowej (ok.1cm każdy)
10 średnich pieczarek (obranych,opłukanych i osuszonych)
2 papryki świeże-kolor dowolny (umyte osuszone i pozbawione nasion)
NA MARYNATĘ MIĘSA:
1 ząbek czosnku (obrany-posiekany)
1 łyżeczka papryka słodka w proszku
1 łyżeczka papryka ostra w proszku
3 czubate łyżki marynata 1000-ca wysp
3 łyżki olej
sól morska świeżo mielona,pieprz kolorowy wg.uznania
DODATKOWO:
1/2 szklanka woda przegotowana
2 łyżki olej do przesmażenia mięsa

Umyte i osuszone mięso kroimy w średnią kostkę.Wkładamy do misy i dodajemy w/w przyprawy na marynatę-mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok.2h

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso wraz z wytworzoną marynatą.Wlewamy wodę,przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Gdy mięso już jest miękkie dodajemy pieczarki pokrojone na pół i papryki pokrojone w grubszą kostkę-mieszamy i dalej dusimy do zwiednięcia papryki (tak żeby była lekko chrupka a nie rozciapana)

Podajemy np.z ryżem i sałatką/surówką czy też ogórkiem kiszonym/konserwowym.


SMACZNEGO....

Miłego popołudnia :=)


9 komentarzy:

  1. Ooo, taki obaid cieszyłby się u nas wielkim powodzeniem:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym to wszystko sama coś czuję xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. . . . a ja musiałam sie podzielić buuu ;(

      Usuń
  3. Świetnie zbalansowane smaki - mięso, słodycz owoców i odrobina pikanterii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może się weźmiesz za jakąś pracę.Czy jesteś może na diecie.Już mi się przejadła ta karkówka.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi,hi Chris ależ oczywiście że niebawem wezmę sie za pracę,skoro Ci się juz przejadła karkówka ;) Póki co pozdrawiam serdecznie życząc miłego dnia :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .