środa, 1 sierpnia 2012

Szaszłyki rybne otulone cukinią

Może ktoś sie skusi na przepyszne szaszłyki z łososiem ???


Porcja na dwie osoby:



 350g łosoś norweski-świeży
16 pasków cukini (u mnie była o średnicy 3,5 cm)
plaster cytryny o grubości 1,5cm
1 łyżka oleju
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania


 Z łososia usuwamy skórę za pomocą ostrego noża.Następnie kroimy go w słupki (1cmx3,5cm)tak zeby wyszło 16 kawałków i wkładamy do miski.Dodajemy sól,pieprz,olej i sok z cytryny,delikatnie mieszamy. Z umytej cukini za pomocą obieraczki do warzyw kroimy 16 podłużnych pasków..... Następnie każdy kawałek ryby układamy na cukini,rolujemy i wbijamy na patyczek.(Na jeden patyczek 8 sztuk) Gotowe szaszłyki układamy na kratce od piekarnika i pieczemy na funkcji grill w 180*C przez 25 minut,często obracając...... 

Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-) 

9 komentarzy:

  1. Ja się z chęcią skuszę, wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie podane- jak zwykle zresztą ;-) Ja chętnie skubnę kilka kawałków!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba się. Zazwyczaj robiłam takie roladki z serami, ale z łososiem... jeszcze nie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubi łososia z grilla, a z cukinią to już palce lizać! Poproszę o uzupełnienie wpisu o banerek akcji Grill 2012, abym mogła zaakceptować w niej przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie podane, twoje ryby mnie wciąż zaskakują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki kochani,są na prawdę pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zobaczyłam łososia to ślinka mi poleciala do kolan hehe,pozdr.;

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .