wtorek, 14 sierpnia 2012

Szaszłyki z indyka

Szybkie,łatwe w przygotowaniu i smaczne :)

Na dwie osoby:

4 sznycle z indyka (około 400g)
1 mała gałązka rozmaryn
1 łyżeczka przyprawa do kurczaka (np.złocista)
1 łyżeczka czosnek granulowany
sól morska,pieprz kolorowy (wg.uznania)
2 łyzki olej

Umyte i osuszone sznycle kroimy na paski około 1cm do 1,5cm.

Przekładamy do miski.Dodajemy czosnek,przyprawę do kurczaka,sól,pieprz oraz igiełki (listki) rozmarynu,całość polewamy olejem i mieszamy. Wkładamy do lodówki na 1h.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i nabijamy na patyczki tworząc tak zwanego węża.Gotowe układamy na kratce od piekarnika  i pieczemy w 180*C (grzanie-góra,druga półka od góry) przez 20 minut od czasu do czasu przekręcając.
Gotowe szaszłyki podajemy np. z ulubionym sosem i dodatkami :)



5 komentarzy:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .