sobota, 25 sierpnia 2012

Skrzydełka z indyka-pieczone


A dziś indyczek mmmm pyszne mięsko :-)

POTRZEBUJEMY:

2 skrzydła z indyka
NA MARYNATĘ:
2 ząbki czosnek(przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki stołowe sos chilli z czosnkiem
2 łyżki stołowe sos sojowy-ciemny
2 szczypty rozmaryn-suszony
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka-złocista
2 łyżki olej + troszkę do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli
sól morska,pieprz kolorowy(wg.uznania)

Skrzydła myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i każde przecinamy na pół.
Z powyższych składników robimy marynatę i mieszamy.Powstałą papką nacieramy skrzydełka i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (jesli nie ma takiej opcji to chociaż na 2h)

Po upływie tego czasu przekładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy pod przykryciem ok.jednej godziny (grzanie góra-dół,środkowa półka).Po upływie godziny ściągamy pokrywkę/folię i podpiekamy z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki.

Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłem indyczych skrzydeł, ale wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz będę próbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! cudownie. nigdy takich wspaniałych skrzydełek nie jadlem! brawo

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .