sobota, 18 sierpnia 2012

Udziec z kurczaka na ostro




Porcja dla dwóch osób :


3 filety z udżca kurczaka (bez skóry,bez kości)ok.300g
3 ząbki czosnek
3 papryczki chili
2 łyżki sos sojowy ciemny
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka (złocista)
2cm imbir świeży
por biała część ok.10cm
1 mała gałązka rozmaryn
1 mała cukinia
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
4 łyżki olej rzepakowy Propozycja Ekożerców Umyte osuszone mięso pokroić na cienkie paseczki.Imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Paprykę razem z nasionami pokroić w krążki.Cukinię w pół plasterki , pora w krążki a czosnek posiekać w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso,paprykę,czosnek oraz przyprawy tj. sos sojowy i przyprawę do kurczaka.Smażymy mieszając ok 10 min.
Po tym czasie dorzucamy pora,cukinię,imbir oraz listki (igiełki) rozmarynu,doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy 4 łyżkami przegotowanej wody-mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości cukini...

Podajemy z czym kto lubi.....

Piekielnie ostroooooo !!! ale smacznie :-)






2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .