niedziela, 13 maja 2012

Udka sojowo-musztardowe

Wyszły pycha mniam,mniam,mniam :)

Składniki

4 udka z kurczaka-duże
10 łyżek sos sojowy ciemny
2 łyżki musztardy Dijon-ostrej
1 ząbki czosnek
3 szczypty rozmaryn-suszony
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania


Umyte osuszone udka wkładamy do miski.dodajemy w/w przyprawy oraz obrany czosnek pokrojony na połówki bądż na ćwiartki i mieszamy aby każde udko było dokładnie obtoczone w marynacie.Wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc.

  Wyciagamy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą marynatą. Pieczemy pod przykryciem około 1,5h.(grzanie góra-dół,środkowa półka) Przed końcem pieczenia odkrywamy żeby udka sie ładnie podpiekły i miały chrupiaca skórkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami





5 komentarzy:

  1. Ewuś u Ciebie jak zawsze smakowicie :)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ta noga na mnie " patrzy", zaraz naszała mi na nią ochota :)
    pozdrawiamy Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałam z przepisu , udka w moim wykonaniu wyglądają tak : http://hit2011.blox.pl/2012/05/UDKA-PIECZONE-DUKANOWE-ALBO-NIE.html .Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .