poniedziałek, 28 maja 2012

Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem

Tak przygotowany ryż świetnie pasuje do róznych sosów . . .
Ja podałam z gulaszem i pomidorami...


Porcja na dwie osoby:

1 młoda cienka cukinia(ok.25-28cm)
1 woreczek ryż biały (u mnie 125g)
2 ząbki czosnek (pokrojony w kosteczkę)
1 garść (koper świeży i posiekany)
2 łyżki olej
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Umytą porządnie i osuszoną cukinię kroimy w drobną kosteczkę.Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.Dorzucamy czosnek i koper.Dodajemy sól i pieprz.

Smażymy mieszając aż cukinia nam lekko zmięknie (ale ma być chrupiąca)

W między czasie gotujemy ryż wg.przepisu na opakowaniu.Odsączamy i wkładamy do garnka.

Następnie do ryżu dodajemy całą zawartość z patelni.Wszystko dokładnie mieszamy(można jeszcze sobie ewentualnie doprawić) Gotowe danie rozkładamy na talerze...

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .