środa, 30 maja 2012

Skrzydełka miodowo-ketchupowe

Smaczny przepis na obiadek :-)

Pyszne słodko-ostre skrzydełka  . . .



8 mięsistych skrzydełek z kurczaka
Na marynatę:
2 łyżki miód płynny (u mnie wielokwiatowy)
6 łyżek ketchup-łagodny (pudliszki)
2 płaskie łyżeczki papryka ostra w proszku
3 łyżki przyprawa np.złocista do kurczaka
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki i wkładamy do misy.
Solimy,pieprzymy oraz dodajemy miód,ketchup,paprykę ostrą i przyprawę do kurczaka.

Wszystko mieszamy dłonią i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Na drugi dzień przekładamy skrzydełka do worka,zapinamy z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy w 180*C jedną godzinę(grzanie góra-środkowa półka)

 Po tym czasie wyjmujemy i pozbywamy się worka.Wkładmy je jeszcze do piekarnika żeby nam sie pieknie przypiekły tj.na jakieś 10 minut...


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkie-blogowe-pudliszkowanie

5 komentarzy:

  1. strasznie mi się podoba to połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu chodzi za mną te połączenie miodowo- mięsne:) Jednak mój mąż mówi,że tego nie tknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Włozyc do worka i naczynia żaroodpornego? A moge tylko do naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak,tylko przykryć a pod koniec pieczenia odkryć i zapiec :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .