Dzisiaj zrobiłam nam na obiad schabowe ale troszkę w innej odsłonie.Powiem że bardzo fajnie smakowały :-)
Na trzy osoby potrzebujemy:
3 plastry schabu
1 mała cukinia
1 żółta papryka
3 plastry sera żółtego (do wyboru)
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 szklanki bułka tarta
olej do smażenia
1 kostka czosnek
sól,pieprz wg.uznania
Mięso myjemy-osuszamy.Rozbijamy tłuczkiem.Z obu stron doprawiamysolą,pieprzem i rozkruszoną kostką czosnku.
W jednym naczyniu rozmącamy jajo razem z mąką a do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
Obtaczamy kotlety najpierw w jaju,potem w bułce i smazymy z obu stron na złoty kolor-odstawiamy.
Warzywa myjemy.Cukinię kroimy w krążki około 0,5 cm a paprykę w dość grube paski.Na odrobinie oleju pod przykryciem dusimy nasze warzywa do miękkości.Odstawiamy do wystygnięcia. Na upieczone kotlety nakładamy cukinię , paprykę i przykrywamy plastrami żółtego sera. Tak przygotowane kotlety wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty i gotowe.(Można też je zapiec w kuchence,ale tak jest szybciej)
Podałam z ziemniakami tłuczonymi i ogórkiem konserwowym....
godz.dodania 15:35
Dodaję do akcji:
Bardzo ciekawe schabowe, czarujesz, kochana! ;))
OdpowiedzUsuńno pewnie że smakuje pysznie, a jeszcze wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńPodziwiam inwencję
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
bardzo fajny pomysł,powinnam wypróbować może moja córka w końcu by zjadła bo jej z mięsnymi daniami to ciężko dogodzić:)
OdpowiedzUsuńu mnie też kombinuję z mięsem, bo mam bezmięsne towarzycho. Tylko kluchy by jedli, ale jak coś wymodzę z mięsem dziwnego to chętnie próbują. Twoje schaboszczaki są bardzo zachęcające. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń