W sumie to jest obiad dla leniwych lub zabieganych ;)
Ale smakuje pysznie :-)
Na trzy osoby potrzebujemy :
2 udka z kurczaka (bez pałek)
4 liście pora (zielona część)
5g grzyby Mun
5g makaron ryżowy (nitki)
3 łyżki sos sojowy ciemny
4 łyzki sos chili-czosnkowy
3 łyżki przyprawa do kuchni azjatyckiej typu WOK
2 łyżki oliwy
sól,pieprz (opcjonalnie)
1 saszetka ryżu (100g)
Mięso myjemy i pozbywamy sie z niego skóry i kości.Kroimy na bardzo drobne paseczki.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Podobnie robimy z makaronem ryżowym.
Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie 15 minut a następnie je gotujemy 15 minut i odcedzamy na durszlaku do wystygnięcia.Jak już są zimne kroimy je na drobne paseczki.
Pora myjemy, suszymy i drobno siekamy.Na głębszą patelnię lub wok wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone mięso,grzyby,pora.Doprawiamy sosami i przyprawą kuchni azjatyckiej.Mieszając smażymy do miękkości mięsa.Następnie dodajemy odsączony i pokrojony makaron ryżowy oraz ryż.Wszystko razem jeszcze smażymy mieszając około 5 minut i gotowe.Gdyby było zbyt mało doprawione mozna sobie dodać soli i pieprzu.
Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu,np. z ulubioną surówką.
SMACZNEGO. . . .
Fajne to! podziwiam Twą wszechstronność, Evitko! ;) A jestem fanką chińszczyzny, więc wiem, co mówię! ;>
OdpowiedzUsuńKasiu jak zawsze jesteś dla mnie miła :) Dziękuję :***
OdpowiedzUsuńNo takie obiadki dla zabieganych to ja rozumiem :-)
OdpowiedzUsuńTo chyba dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń