piątek, 25 listopada 2011

Faszerowana papryka kurczakiem i cukinią

U nas dzisiaj pyszne papryki faszerowane.
Niby zwykłe,a jednak niezwykłe bo z cudownym farszem !!!

Polecam wszystkim bo smakują na prawdę wybornie :-)



Porcja na dwie osoby:

2 duże papryki (kolor do wyboru)
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 kulka mozzarelli
1 mała cukinia
1 łyżka przyprawa kebab
1 łyzka przyprawa złocista do kurczaka
2 łyżki oliwy
sól,pieprz (wg.uznania)







Mięso i warzywa myjemy-osuszamy.
Pierś kroimy w drobną kostkę.Z papryki odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy  pod bierzącą wodą.
Mozzarellę kroimy w kostkę,ale zostawiamy sobie dwa  plastry w całości.
Na patelni podsmażamy kurczaka z dodatkiem przypraw,następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cukinię i chwilkę dusimy pod przykryciem.Gdy już to jest gotowe przekładamy do miski.Po przestygnięciu dodajemy pokrojoną mozzarellę,solimy,pieprzymy i wszystko mieszamy.
Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 190*C przez 40 minut ( środkowa półka góra-dół grzanie) i gotowe.

Podałam z frytkami i pomidorem.

Dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na farsz do papryki :) Bardzo lubię takie zapiekane cuda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! ;) Tyle razy robiłam, a nigdy nie wpadłam na takie idealne nadzienie. Trzeba być po prostu Evitą, żeby mieć takie pomysły i już! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tylko pozwolę sobie zgodzić się z Kasią!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dziewczyny już mnie tak nie rozpieszczajcie,tylko zróbcie ten farsz a nie pożałujecie jest na prawdę rewelacjaaaa ;) Dzieki :*:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulalala,jakie zmiany u Ciebie:)
    ...a papryczki wyglądają jak z obrazka,pięknie !

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .