czwartek, 11 grudnia 2014

Pierś Indyka z Żurawiną




  • Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)
Na dwie porcje potrzebujemy :

4 plastry z indyka (średnie)
150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka papryka słodka w proszku
1/2 łyżeczka czosnek granulowany
1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
sól pieprz (wg uznania)
nici do zawijania


Piersi z indyka myjemy, osuszamy,ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.

Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ...... Np.z frytkami i ogóreczkiem ;D

*Proszę pamietać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może wymagać mniej lub więcej czasu :)

2 komentarze:

  1. Piers zapowiada sie pysznie , ale przyznaje ze dokoracja przykula moja uwage najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .