niedziela, 8 czerwca 2014

Żeberka pieczone z chrzanem i ketchupem




Dobre bo ostre ;)

Potrzebujemy
1kg żeberek wieprzowych
250ml ketchupu ostrego
3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
olej rzepakowy
Przyprawy wg.uznania
sól morska,suszone płatki chili,pieprz czarny,czosnek granulowany

Umyte,osuszone i podzielone na porcje żeberka wkładamy do miski.
Dodajemy ketchup,chrzan,sól morską,pieprz,płatki chili,czosnek granulowany i łyżkę oleju.
Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Po upływie tego czasu przekładamy żeberka do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut.

Jak żeberka są w piekarniku możemy się zająć swoimi pupilami lub innymi obowiązkami.

Po upływie 1h i 15min. wyjmujemy mięso z piekarnika,odkrywamy folię i jeszcze chwilkę zapiekamy.
Gotowe wykładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .