sobota, 22 marca 2014

Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti






Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



Dorsz podany na spaghetti z cukinii smakował wyśmienicie. Polecam to danie każdemu kto lubi ryby i warzywa :)

Polędwica dorszowa bez skóry (świeża ok.430g)
2 cienkie cukinie
3 łyżki oleju rzepakowago + do posmarowania grilla
sok z połowy pomarańczy
Przyprawy wg uznania:
sól morska (młynek) pieprz czarny (młynek),płatki suszone chili,sos worcestershire,natka pietruszki drobno posiekana świeża lub suszona

Polędwice ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na porcje (ja miałam 4)
Każdą porcję oprószamy solą,pieprzem,natką pietruszki i kropimy sosem worcestershire oraz sokiem z pomarańczy.Wkładamy do lodówki na min.1 godzinę.
Cukinie porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti).
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą i płatkami chili. Smażymy wszystko 3 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.
Następnie grill smarujemy olejem i grillujemy porcje ryb.
Na talerze wykładamy cukiniowe spaghetti, na nie kładziemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami...


4 komentarze:

  1. Bardzo smakowity i ładnie skomponowany z cukinią.Pisałem,że lubię Twoje przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pisałeś ,dziękuję bardzo :-)

      Usuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia, na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .