środa, 12 marca 2014

Bakłażany faszerowane kalafiorem , kaszą i papryką





Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :)

Na 4 porcje:

2 bakłażany (ja miałam wagę 700g)
50g ugotowanej kaszy gryczanej
1 papryka (kolor dowolny)
1 cebula
5 dużych różyczek kalafiora
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
sól morska ziołowa Kamis (młynek) ognista mieszanka przypraw (młynek),pieprz

Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy miąższ.
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - odcedzamy na durszlaku.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia się cebuli -odstawiamy.

Do miski wkładamy kalafiora i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy ugotowaną kaszę i paprykę z cebulą. Całość doprawiamy solą morską i ognistą mieszanką przypraw,mieszamy.
Każdą połówkę bakłażana faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180*C i gotowe.


4 komentarze:

  1. Smakowicie wglada Ewus ,jak zreszta wszystkie Twoje potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smaczy ten bakłażan,ale ja tam wolę Twoje mięska i rybki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Chris :) czasami i bez mięsa mogę ale to bardzo czasaaaaaami hihi ;)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .