niedziela, 23 lutego 2014

Wątróbka z cebulą i kalafiorem





Wątróbkę podałam na obiad ze świeżą bułeczką.Danie jest bardzo syte ale też smaczne :-)

Na 3 mniejsze porcje :

Wątróbka z cebulą i kalafiorem

500g wątróbki drobiowej kurzej
2 duże cebule
1 mały kalafior
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania
sól morska ziołowa (młynek),płatki chili,papryka słodka w proszku,pieprz kolorowy(młynek)
posiekana natka pietruszki

Kalafior dzielimy na rózyczki i gotujemy al'dente w osolonej wodzie -odcedzamy i odstawiamy.

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek.Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy wątróbkę. Przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy z obu stron.
 Następnie dodajemy cebulę,mieszamy i przykrywamy pokrywą.Dusimy do zwiędnięcia cebuli. Odkrywamy i podsmażamy do odparowania płynu.Pod koniec dodajemy różyczki kalafiora,mieszając trzymamy na niewielkim ogniu przez chwilę żeby całość sie podgrzała i gotowe.
Wykładamy na talerze,posypujemy natką i podajemy :-)
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. mogłam wpaść do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kalafiorem jeszcze nie jadłem,myślę,że jest smaczna.Głosowałem na Twojego bloga z 2 telefonów,życzę powodzenia.Piszesz fajnego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była smaczna :) Marne szanse ale i tak pięknie Ci dziękuję Chris :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .