niedziela, 16 lutego 2014

Kuskus z warzywami





Kasza z warzywami smakowała wyśmienicie. Nawet moja córka która nie przepada za warzywami zjadła ze smakiem :)


200g fasolki szparagowej ciętej
kasza kuskus (ja miałam pół szklanki)
1 średnia marchewka
1 cukinia cienka
1/2 dużej cebuli
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
płatki chili,sól morska ziołowa Kamis (młynek),czosnek granulowany

Fasolkę ugotować do miękkości w osolnej wodzie,odcedzić na durszlaku-odstawić
Kaszę kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu-odstawić.
Marchew obrać,cukinię porządnie wyszorować,następnie pokroić w julienne.
Cebule obrac i pokroić w pół krążki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę z chili i solą ziołową i czosnkiem.

Następnie dodać cukinię,marchewkę i przemieszać. Zmniejszyć ogień,przykryć pokrywą i udusić warzywa do miękkości,ale żeby sie nie rozpadły a były lekko chrupkie.
Jak już takie będą,odkryć pokrywę,wsypać fasolkę i wymieszać całość. Chwilke trzymać na ogniu żeby wszystko się podgrzało i gotowe. Gdyby było za mdłe doprawić sobie jeszcze.
Na talerzu ułożyć wcześniej przygotowaną kaszę,dodać warzywa i możemy podawać.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Jak robisz takie cudne paski ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluduś takim nożykiem jak obieraczka,tylko że on ma ząbki :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .