środa, 8 stycznia 2014

Gyrosowe żeberka na ostro







Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  



Miękkie,ostre po prostu przepyszne. Oczywiście dla wielbicieli mięs na ostro :-)


1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy około 1/2 szklanki
worek do pieczenia
Przyprawy wg uznania oprócz chili :
Sól morska,przyprawa gyros,papryka słodka w proszku,płatki suszone chili 1 łyżka,

Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje,przecinając między kostkami i przekładamy do miski.
Dodajemy wyżej wymienione przyprawy,olej i obrane ząbki czosnku.Wszystko porządnie mieszamy (najlepjej za pomocą rękawiczki żeby sie nie utaplać) i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy,przekładamy do worka wraz z tym co zostało na misce,zamykamy worek klipsem,przekładamy na blaszkę i pieczemy w 170*C do miękkości mięsa (ja piekłam 1 godzinę i 15 minut) jak już jest mięciutkie i odchodzi od kości przecinamy worek i zapiekamy jeszcze chwilę i gotowe.....
Podajemy z czym kto lubi . . . .

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .