niedziela, 12 stycznia 2014

Gryczana z warzywami





Pyszna zdrowa kasza z warzywami.Podałam jako samodzielne danie :-) Nawet córka zjadła ze smakiem . . .


Na 3 osoby:

100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 cienkiej cukini
1/2 bakłażana bez miąższu
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
olej rzepakowy
Przyprawy wg.uznania:
sos sojowy ciemny,płatki chili,sól morska,pieprz


Kaszę gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu-odstawiamy
Wszystkie warzywa myjemy,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy , drobniutko siekamy i przekładamy na rozgrzany olej na patelni i przesmażamy.
Następnie dodajemy wszystkie warzywa.Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw.
Do warzyw dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę . Mieszając trzymamy na małym ogniu parę minut i gotowe.... Jak by było za mdłe możemy jeszcze doprawic do smaku....

5 komentarzy:

  1. Nie gotujesz kaszy luzem? Lepsza niż z plastikiem... Córka ma inne smaki? Fajne połączenie!! Wprawdzie o tej porze roku drogie, ale do zapisania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno,ale taką dostałam i tą używam :)

      Usuń
    2. Zawsze można ją wysypać z worka i gotować bez plastiku, zdrowiej (ale trudniej)!

      Usuń
    3. No własnie trudniej bo trzeba pilnować a znająć mnie to bym spaliła i kaszę i garcek ;)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .