piątek, 4 października 2013

Łosoś na purée







Pieczony łosoś podawany na warzywnym, marchewkowo-pietruszkowym puree. Po prostu przepyszne co tu więcej pisać - polecam!

250g świeżego łososia norweskiego
3 pietruszki (korzeń małe)
1/4 selera w korzeniu
3 marchewki (małe)
2 czubate łyżki pora drobno posiekanego
5 małych ziemniaków
Sok z połowy cytryny,sól morska,pieprz świeżo mielony,masło 2 łyżki + odrobina do wysmarowania blaszki
Do dekoracji :
cytryna,rzodkiewka,słupki pora

Warzywa obieramy - myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (z jedną płaska łyżeczką soli)

Z łososia za pomocą ostrego noża usuwamy skórę.Płuczemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dwie części.
Przygotowane porcje ryby układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Polewamy sokiem z cytryny,solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym porem.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie góra) w 180*C 20 minut .
Gdy łosoś jest w piekarniku wtedy odcedzamy ugotowane warzywa.Dodajemy 2 łyżki masła i tłuczemy całość na gładką masę a'la purée.

Na talerzu kładziemy obręcz i wkładamy do niej purée,lekko uciskając łyżką. Z piekarnika wyjmujemy rybę i układamy na całości dekorując rzodkiewką,porem oraz cytrynką.

Podajemy z ulubiona surówką  - Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fajne. Czasem się zapomina o rzeczach najprostszych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny te łosoś,jakby miał zaraz odfrunąć ( najlepiej do mnie).Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .