niedziela, 12 maja 2013

Roladki z karkówki




Moja dzisiejsza propozycja na obiad to pyszne roladki z karkówki :)
Polecam . . .

Roladki z karkówki

4 plastry ładnej mięsistej karkówki b/k

1 słoiczek pieczarek w zalewie solnej 290g (one sa pokrojone w cieniutkie plasterki)

15-20 cm pora jasna część

6 czubatych łyżek startego żółtego sera np. gouda

2 łyżki oleju

Przyprawy:

przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany,sól,pieprz świeżo mielone wg.uznania

1 jajo surowe + bułka tarta do panierowania + olej do smażenia

Pieczarki odsączamy na durszlaku,przepłukujemy pod bierzącą wodą-odstawiamy do odsączenia.

Pora kroimy w krążki i przesmażamy na oleju do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.

Umyte i osuszone plastry mięsa rozbijamy najlepiej przez folię żeby nie podziurawić mięsa na cieniutkie płaty. Każdy płat przyprawiamy w/w przyprawami.

Do miski dodajemy pieczarki,pora,ser.Doprawiamy solą,pieprzem i całość mieszamy na jednolitą masę.

Na każdy płat mięsa wykładamy porcję farszu i zawijamy najpierw boki a nastepnie w rulon.

Panierujemy w roztrzepanym jaku a następnie w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złoto-brązowy kolor żeby w środku nie były surowe,odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami :)

1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .