sobota, 13 kwietnia 2013

Jajeczne kotleciki


Zapraszam dzisiaj na kotleciki z jajek  . .  .
Prażona cebulka sprawia że kotleciki nie są mdłe i maja fajny posmak :)

Jajeczne kotleciki

6 dużych jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 garście posiekanego szczypiorku
2 duże pieczarki
2 łyzki oleju (kujawski z czosnkiem)
3 łyżki prażonej cebulki
3 łyżki bułki tartej (ale to w razie by masa była rzadka) + bułka do panierowania
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
olej do smażenia

Ugotowane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przeciskamy je przez kółeczko do jarzyn.Na dwóch łyżkach oleju kujawskiego przesmażamy starte na tarce pieczarki z odrobiną soli,dodajemy do startych jaj.Dokładamy prażoną cebulkę,surowe jajko,doprawiamy dosyć mocno solą i pieprzem żeby  nie było za mdłe.Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny żeby masa stężała.(jesli tak nie będzie dodać trzeba bułkę tartą i ponownie wymieszać)

Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki średniej wielkości i panierujemy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami  . .
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Zupełnie jak te mojej mamy. Ale smak podsmażonej cebulki mnie trochę drażni, dlatego dodaję surową, startą na drobnych oczkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mania z surowa tez na pewno pyszne :) Ja kupiłam gotową prażona cebulkę żeby sie nie rozdrabniać hihi :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. robie je od kilku lat, swietne -polecam

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .