niedziela, 17 marca 2013

Wieprzowina z cukinią








Smaczne i lekko ostre danie.Szybko sie robi i smakuje wyśmienicie.Polecam :)

Wieprzowina z cukinią
NA DWIE PORCJE:

3 plastry karkówki ogrubości 0,5cm
1 mała cukinia
2-3 łyżeczki estragonu w proszku
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki płatków chili
sól morska świeżo mielona wg.uznania
3 łyżki oleju
1 mała cebulka
1 torebka ryżu białego

Umyte mięso oraz cukinię wraz z miąższem kroimy w drobną kostkę.Obraną cebulkę w pół krążki.
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy cebulę i karkówkę.Dodajemy w/w przyprawy i smażymy do odparowania płynu,często mieszając.Gdy cały płyn odparuje dodajemy cukinię,mieszamy i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy ale juz pod przykryciem.Tak około pieciu minut żeby cukinia się nie rozpadła a była lekko chrupiąca i gotowe. Jak by było za mało doprawione to można dodać w/w przyprawy razy dwa oprócz chili . . .
W między czasie jak smażymy mięso gotujemy ryż wg.wskazówki na opakowaniu.
Gdy wszystko jest gotowe podajemy. Na talerzu ustawiamy foremkę/obręcz i do niej wkładamy porcję ryżu-wygładzamy łyżką.Na ryż układamy porcję mięsa z cukinią- ściagamy obręcz,dekorujemy i podajemy z ogórkiem konserwowym lub ulubioną sałatką.
Smacznego  . . .  :-)

2 komentarze:

  1. Wiem, że już to pisałam, ale muszę kolejny raz nadmienić, że każde Twoje danie to kulinarne dzieło sztuki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. torcik stworzony dla mnie, czyli łasucha co nie lubi słodkiego:D bardzo estetyczne wykonaie

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .