sobota, 9 marca 2013

Ostra pierś z papirusa





Pyszna,soczysta i ostra pierś z kurczaka.Polecam !

 Ostra pierś z papirusa

1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
1 łyżka suszonych płatków chili
2 szczypty rozmarynu suszonego
1 płaska łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
olej do wysmarowania papieru
DODATKOWO
kawałek papieru do pieczenia,patelnia

Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki.
Z umytej i osuszonej piersi z kurczaka pozbywamy sie polędwiczki oraz zbędnego tłuszczu-odkładamy.
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt,dosyć spory tak żeby po złożeniu się jego mogła zmieścić się pierś.Składamy prostokąt na pół,następnie odchylamy i za pomocą pędzelka smarujemy go olejem.Na całość posypujemy papier wcześniej przygotowaną przyprawą z możdzierza oraz natką pietruszki. Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę) i smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!)

Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......

6 komentarzy:

  1. i to ja rozumiem - nie sztuką jest kupić gotowca, sztuką jest samemu zrobić od A do Z. Biuścik na ostro...mmm coś co uwielbiam. Chętnie wykorzystam Twój pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A prosze bardzo Agnieszko :) rób biuścik hihi ;)

      Usuń
  2. świetny pomysł:) chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. o własnej roboty papirus, świetna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny miałaś pomysł z tym własnym papirusem! Przynajmniej wiesz, czym przyprawiasz i już mnie skusiłaś. :) Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste dania zawsze są najsmaczniejsze. Super pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .