sobota, 9 marca 2013
Ostra pierś z papirusa
Pyszna,soczysta i ostra pierś z kurczaka.Polecam !
Ostra pierś z papirusa
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
1 łyżka suszonych płatków chili
2 szczypty rozmarynu suszonego
1 płaska łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
olej do wysmarowania papieru
DODATKOWO
kawałek papieru do pieczenia,patelnia
Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki.
Z umytej i osuszonej piersi z kurczaka pozbywamy sie polędwiczki oraz zbędnego tłuszczu-odkładamy.
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt,dosyć spory tak żeby po złożeniu się jego mogła zmieścić się pierś.Składamy prostokąt na pół,następnie odchylamy i za pomocą pędzelka smarujemy go olejem.Na całość posypujemy papier wcześniej przygotowaną przyprawą z możdzierza oraz natką pietruszki. Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę) i smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!)
Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
i to ja rozumiem - nie sztuką jest kupić gotowca, sztuką jest samemu zrobić od A do Z. Biuścik na ostro...mmm coś co uwielbiam. Chętnie wykorzystam Twój pomysł
OdpowiedzUsuńA prosze bardzo Agnieszko :) rób biuścik hihi ;)
Usuńświetny pomysł:) chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńo własnej roboty papirus, świetna sprawa ;)
OdpowiedzUsuńGenialny miałaś pomysł z tym własnym papirusem! Przynajmniej wiesz, czym przyprawiasz i już mnie skusiłaś. :) Serdeczności!
OdpowiedzUsuńProste dania zawsze są najsmaczniejsze. Super pomysł. :)
OdpowiedzUsuń