Dzisiaj proponuję pyszne roladki schabowe z grzybkami :-)
NA DWIE PORCJE:
2 plastry od schabu b/k dosyć duże (u mnie po 200g każdy)
1 szklanka podgrzybki (obgotowane)
1 jajo kurze ugotowane na twardo
1 mała cebula
1 łyżka dobrego masła
1 garść nać pietruszki (umyta,osuszona i posiekana)
sól morska,pieprz kolorowy,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania
olej do smażenia
bułka tarta i jedno surowe jajo do panierowania
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę.Dodajemy dość drobno posiekane grzyby i smażymy do odparowania ewentualnego płynu-przekładamy do miski.Dodajemy posiekane jajko oraz nać pietruszki.Całość solimy i pieprzymy-mieszamy.
Umyte i osuszone plastry schabu rozbijamy na cienkie duże płaty najlepiej przez folię żeby nie podziurawić miesa.Posypujemy solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.Następnie wykładamy na mięso farsz i zawijamy.Najpierw boki do środka,a następnie od dołu do góry w tak zwaną kopertę.Panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku a potem w bułce tartej.Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 1h żeby nam się ładnie uleżały.
Po tym czasie smażymy je na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu (żeby w srodku nie były surowe),z obu stron na złoty kolor.Podajemy do obiadu z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :=)
1 szklanka podgrzybki (obgotowane)
1 jajo kurze ugotowane na twardo
1 mała cebula
1 łyżka dobrego masła
1 garść nać pietruszki (umyta,osuszona i posiekana)
sól morska,pieprz kolorowy,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania
olej do smażenia
bułka tarta i jedno surowe jajo do panierowania
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę.Dodajemy dość drobno posiekane grzyby i smażymy do odparowania ewentualnego płynu-przekładamy do miski.Dodajemy posiekane jajko oraz nać pietruszki.Całość solimy i pieprzymy-mieszamy.
Umyte i osuszone plastry schabu rozbijamy na cienkie duże płaty najlepiej przez folię żeby nie podziurawić miesa.Posypujemy solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.Następnie wykładamy na mięso farsz i zawijamy.Najpierw boki do środka,a następnie od dołu do góry w tak zwaną kopertę.Panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku a potem w bułce tartej.Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 1h żeby nam się ładnie uleżały.
Po tym czasie smażymy je na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu (żeby w srodku nie były surowe),z obu stron na złoty kolor.Podajemy do obiadu z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :=)
aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Bardzo podoba nam się pomysł z grzybami i siekanym jajkiem. Takie połączenie stosujemy zazwyczaj do naleśników-a tu takie fajne roladki u Ciebie. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńpięknie podane i przepysznie wyglądające zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZ grzybkami, pycha, nie jadłem jeszcze grzybów w tym roku, no poza kurkami ;)
OdpowiedzUsuńpyszności! taki obiad to marzenie!
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko:)) I jak malinkowo się tutaj zrobiło;)) Cudnie:))
OdpowiedzUsuń