czwartek, 12 lipca 2012

Greckie pulpeciki (keftedes)

Dzisiaj na obiad zrobiłam pyszne pulpeciki,które
 są na prawdę miękkie i bardzo smaczne.
Przepis dostałam od znajomej która wróciła z Grecji :-)
Polecam wszystkim :-)


POTRZEBUJEMY:

 450g mięso mielone wołowe (ale ja dałam mieszane)
5 łyżek stołowych bułka tarta (jak za mało dodać wiecej)
1 duży pomidor (obrany ze skórki)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnek
1 jajo kurze
3-4 szczypty mięta suszona
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
mąka do obtoczenia pulpecików
olej do smażenia(tyle aby pulpety były pokryte do połowy)

Mięso mielone wkładamy do misy.Dodajemy jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą,cebulę i pomidora startego na tarce o grubszych oczkach.Doprawiamy solą, pieprzem i miętą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Następnie za pomocą wilgotnych dłoni wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące z każdej strony.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na wolnym ogniu z wszystkich stron.Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy kuchenny żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z czym kto lubi  . . .

3 komentarze:

  1. Wszystko, co mięsne, przemawia do mojego brzucha. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju klopsiki i pulpeciki, są świetne bo można je jeść i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Tomku :) pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .