czwartek, 24 maja 2012

Białe szparagi z jajem sadzonym

Nie ma to jak szparagi
Pyszne i mają duzo witamin.Uwielbiam je mmm :-)


  • 1 pęczek szparagi białe (12szt)
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 jajka surowe
  • 2-3 szczypty koperek świeży (posiekany)
  • olej do smażenia
  • pieprz kolorowy wg.uznania
  •  
  •  
  •  Szparagi obieramy z łykowatej skórki za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku gotujemy wodę z cukrem i solą.Do wrzątku wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. W tym samym czasie gdy szparagi sie gotują robimy jaja sadzone.Na patelni rozgrzewamy olej i wbijamy na nią jajka.Posypujemy pieprzem i świeżym koperkiem.Smażymy do ścięcia się białka,żółtko ma być płynne. Następnie wyciagamy szparagi i układamy na talerzu a na nie kładziemy jajo sadzone. Podajemy np.jako dodatek do obiadu . . . 
  •  
  •  
  •  Ja podałam z młodymi ziemniakami,surówką oraz bitkami w sosie.... 
  •  

3 komentarze:

  1. Pozdrowionka dla donosicielki,hi,hi

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadło by się,szkoda,ze jestem już po śniadaniu, może jutro:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten smak! A do tego ta bajeczna kolorystyka! Buziaki, Evitka! :*

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .