sobota, 21 kwietnia 2012

Roladka z Indyka


Pyszności mówię wam ;) Z jednej roladki wychodzi siedem plastrów takich jak widać na zdjęciu . . .



  • 4 sznycle z indyka (400g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 5 pasków ser żółty (u mnie gouda)
  • 3 szczypty przyprawa do kurczaka (np.złocista)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta (4 łyżki)
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Umyte warzywa ścieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach.
Na patelni podsmażamy warzywa z dwiema łyzkami oleju-mieszając,dopóki nam woda odparuje.Odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso rozbijamy na cieniutkie płaty.
Na tackę lub na blat rozkładamy folię spożywczą.Na niej rozbite płaty mięsa tak żeby lekko nachodziły na siebie.Solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do kurczaka.


Na całość wykładamy przestudzony farsz , paski sera i zawijamy.

Całą roladkę mocno owijamy w folię spożywczą,tworząc tak zwanego cukierka,końcówki wiążemy nicią i wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu...

Po tym czasie wyciągamy,rozwijamy.Panierujemy w bułce tartej i smażymy z kazdej strony przez chwilkę.Następnie kroimy na plastry i podajemy...
SMACZNEGO . . . . .  . . . . :-)

9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Tak wiosennie :) No i oczywiście z tymi warzywkami pewnie jest wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawde mowiac zrobilam sie teraz strasznie glodna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda. Proszę napisać jakie warzywa są użyte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ale ze mnie gapa.Już napisałam jakie warzywa..Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jak pysznie, super pomysł z tartymi warzywami-na pewno wypróbujemy ten przepis-pozdrawiamy A&G

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeej, jakie kolory :D Czuję że ta rasta-rolada będzie rządzić moją kuchnią!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kolorowe! wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ to musi być pyszne, zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .