piątek, 21 października 2011

Okoń z Masełkim Czosnkowym

Dzisiaj robie dwa obiadki.Rybka dla mojego "M" a dla siebie właśnie pieke kurczaczka ;D
Ryba wyszła wspaniała i soczysta ale to chyba zasługa masła czosnkowego.Wiem bo kawałeczek mu skubnełam ;D

Na jedną porcję Potrzebujemy:

1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
2 zabki czosnku
1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
3 plastry cytryny
1 łyzka masła
1 łyzeczka przyprawa do ryb
sól,pieprz wg.uznania
folia aluminiowa do zawinięcia
1 łyzka oliwy do posmarowania foli



Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.

Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....

Godz.dodania 14:58

6 komentarzy:

  1. uwielbiam ryby i czesto je przyrzadzam. Twoj przepis jest znakomity... a okon morski zwany we Francji "bar" to jedna z moich ulubionych ryb...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki dziewczyny :)
    Est-ouest- koniecznie zrób w ten sposób a nie pożałujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, uwielbiam okonie chyba najbardziej ze wszystkich ryb! ;) Wspaniale Ci wyszła, podziwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki :) Ryba była super soczysta mmmm :-) Teraz planuję jeszcze raz go zrobić ale na inny sposób hihi ;) Miłego dnia Kasiu :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny Okoń. :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .