niedziela, 16 października 2011

Miały być kotlety a wyszły Babki ;)

No własnie miały być kotleciki,ale niestety wszystko się rozciapciało.Ale wyszły super babeczki :D
Na dwie osoby potrzebujemy :

1/2 kg wątróbka z indyka
1 średnia cebula
1 żółtko
7-8 gałązek natki pietruszki (umytej i posiekanej)
1 płaska łyżka maka ziemniaczana
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz wg. uznania
2 filiżanki lub kokilki
olej do smażenia

Wątróbkę myjemy i pozbywamy się błonek, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski.
Dodajemy startą cebulę,jedno żółtko,natkę,mąkę i bułkę tartą.Doprawiamy solą i pieprzem,całość mieszamy.Na rozgrzana patelnię wkładamy naszą masę i smażymy ciągle mieszając.TJ.około 10 minut. Gorący farsz przekładamy do wysmarowanych wcześniej filiżanek lub kokilek (ja użyłam większych filiżanek o średnicy 9 cm)i układamy na talerzu. Gotowe.




Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. łoooooo! na takie zrobienie wątrubki bym nie wpadła!!!!! musiało byc przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak z ziemniaczkami na gorąco + mizeria = niebo w gębie :) Dzieki BaBka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka, kotlet, placek, co tam kształt, ważne, że przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się, że kształt nie jest istotny, ale ten akurat dodał uroku. Świetny pomysł. Ja też zaczynam gotować z pomysłem w głowie, a często wychodzi coś innego. Jednak nie przejmuję się. U Ciebie sprawdziła się twórczość, smak i elegancja jak widzę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Macie dziewczyny raję.Ważne że pochłoneliśmy babeczki hihi ;D Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł bardzo ciekawy. Podziwiam Twoją pomysłowość.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moglas napisac, ze efekt byl zamierzony, bo wygladaja swietnie. Jak dla mnie rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .