piątek, 7 października 2011

Kurczak al'a China

Osto ale smacznie :=)))

POTRZEBUJEMY:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
25g suszone grzyby mun
1 kostka czosnek
2 łyżki oliwy extra virgin
1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki

Na marynatę:
2 łyżki oliwy extra virgin
1/2 łyzeczki pasty wasabi
3 łyżki sos teriyaki
2 łyżki sos sojowy ciemny
2 łyżki przyprawa chińska 5 smaków
1 płaska łyżka curry
3 łyżki sos chili czosnkowy



Mięso myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i też kroimy w kostkę.
Suszone grzyby moczymy 15 minut w gorącej wodzie następnie gotujemy je 10 minut-odcedzamy.
Jak już ostygną kroimy je w paski.
Z powyższych składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Chowamy do lodówki na około 2h żeby się przegryzło.W woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone mięso wraz z marynatą jaka nam powstała.Smażymy mieszając około 10 minut.Następnie dodajemy grzyby,paprykę i całość posypujemy rozkruszoną kostką czosnkową,wlewamy bulion.Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut i gotowe.





Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim
Smacznego :-]

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twoją kuchnię, Ty gotujesz dokładnie to, co a najbardziej lubię! nie muszę wcale próbować, żeby wiedzieć, jakie to pyszności! :))

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .