środa, 24 sierpnia 2011

Ziemniaczano-Marchewkowe Kotleciki

Super kotleciki,świetnie nadają sie do sosów,potrawek  jak i do mięs....
No i łatwe w przygotowaniu.

Potrzebujemy na 3 osoby :

  • 1 kg ziemniaki
  • 200g marchew w kostce mrożona
  • 10 gałazek koper
  • 1 żółto
  • sól,pieprz (wg.uznania)
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Ziemniaki obieramy ,myjemy gotujemy.
Marchew zalewamy wodą gotujemy aldente (żeby ciapa sie nie zrobiła)
Koper płuczemy osuszamy i drobno siekamy.
Ugotowane ziemniaki i marchew studzimy.Ziemniaczki przeciskamy przez praskę.
Do naczynia wkładamy nasze ziemniaki z marchewka,żółtkiem i koprem. Doprawiamy sola i pieprzem.Mieszamy jak na mielone ,na jednolitą masę.Jesli ciasto jest zbyt rzadkie mozna a nawet trzeba dodac troszkę bułki tartej.Formujemy kotleciki obtaczamy je w jajku potem bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z czym kto lubi. Mozna polać ulubionym sosem. . . .



 Życzę smacznego i znikam ;-)

1 komentarz:

  1. U mnie też dziś ziemniaczane kotleciki! Te z marchwią muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .