poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Schabowe z niespodzianką + gorąca bułka

Bardzo fajna propozycja na obiadek.
Znudziły ci się ziemniaki,makaron,ryż . Zjedz goracą chrupiącą bułkę do obiadu.Też smacznie.
Na dwie osoby bedziemy potrzebowali :

  • 2 kotlety schabowe (średnie)
  • 2 plastry czerwonej papryki (tzn.odciete boczki)
  • 2 plastry żółtego sera (salami)
  • olej do smażenia
  • 1 łyzka masła
  • 1 jajko
  • bułka tarta(wg.uznania)
  • mąka (wg.uznania)
  • 2 zabki czosnku
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 bułki do hot doga(z wydrążoną dziurką) Mozna wiecej to zależy od apetytu :-)
  • folia aluminiowa do zawinięcia bułek (3 płaty)









Etapy przygotowania

Mieso myjemy,osuszamy.Rozbijamy dość cienko przez woreczek na cienkie płaty.
Solimy,pieprzymy. Na kazdy kawałek kładziemy po jednym plastrze sera a na ser plaster papryki.
Zawijamy jak na gołąbki i panierujemy najpierw w jaku,potem w mącę znowu w jaku i w bułce,odkładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 15 minut (żeby nam się ulezało) W tym czsie obieramy pieczarki,myjemy papryke.Na tarce o grubszych oczkach ścieramy pieczarki a papryke kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni z niewielką ilościa oleju,soli i pieprzu.Jak nam sie to dusi to w tym czasie do malutkiej miseczki wykładamy łyzkę masła dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i mieszamy na jednolitą papkę.Uduszony farsz przekładamy na głeboki talerz,dodajemy masło z czosnkiem i mieszamy. Następnie tym farszem za pomocą malutkiej łyzeczki napełniamy bułki. Każdą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C (górna półka grill) na 10 minut.
Jak bułki sie pieką ponownie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kotlety z obu stron na bardzo wolnym ogniu,żeby w środku ładnie doszły- na złoty kolor
Na talerz wykłdamy gorącą bułkę dodajemy kotlet , ulubioną surówkę i gotowe.

Miłego dnia :*

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł :)

    Miłego poniedziałku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki kasiaaaa24 i również zyczę ci miłego poniedziałku i opalanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda a smakuje na pewno jeszcze lepiej :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .