niedziela, 4 września 2016

Kuleczki cukiniowo-serowe



Pyszne mięciutkie z ciągnącym się serem.Mniam !

SKŁADNIKI:

1 większa cukinia (u mnie biała)
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
garść drobno posiekanego koperku
3 czubate łyżki startej mozzarelli
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
sól,pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię porządnie umyć,osuszyć,przeciąć na pół i wydrążyć miąższ.
Zetrzeć na tarce o średnich oczkach.Posolić,wymieszać i odstawić na chwilę.
Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu(najlepiej przez ściereczkę)
Przełożyć do miski,dodać ser,jajko,mąkę,koperek i startą cebulę i czosnek na drobnych oczkach. Przyprawic solą , pieprzem i dobrze wymieszać.
Następnie formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i panierować w bułce tartej.
Gotowe smażyć na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron i gotowe. Odsączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ulubionymi dipami.

2 komentarze:

  1. Jaki ciągnący ser! Muszę koniecznie wypróbować. : ) Zapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .