środa, 17 sierpnia 2016

Tagliatelle w sosie śmietanowo,kurkowym z szynką serrano




Pyszneee,mówię Wam :-)
***********************************

250g makaronu tagliatelle
250g kurek
200g śmietany 18%
2 łyżki masła
70g dojrzewającej szynki serrano
1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula
sól,świeżo mielony pieprz

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakowaniu,lekko przepłukać zimną wodą,odcedzić na durszlaku i odstawić.
Szynkę pokroić w cienkie paski. Cebulę w kosteczkę.
Kurki oczyscić i ewentualnie większe okazy  pokroić na mniejsze części.
W rondlu rozgrzać masło,wrzucić kurki i smażyć do odparowania wody.Następnie dodać cebulę i szynkę. Lekko doprawić solą i pieprzem-smażyć mieszając do zmięknięcia cebuli.
Całość zalać przegotowaną wodą,dodać natkę (wody wlać  tylko tyle aby przykryć kurki) i gotować około 10 minut.
Następnie śmietanę wymieszać z odrobiną wody i zalać grzyby (mozna dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej jeśli wolimy gęstszy sos) doprawić do smaku dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do całości dodać wcześniej ugotowany makaron i wymieszać,podgrzewać jeszcze chwilkę i można podawać.
Smacznego :-)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .