piątek, 1 kwietnia 2016

Szynka myszka pieprzno-czosnkowa




Szynka myszka pieprzno-czosnkowa

12oog szynki wieprzowej (szynka myszka)
4/5 łyżek oleju oleju
1 duża główka czosnku (około 9 ogromnych ząbków)
1 opakowanie pieprzu grubo mielonego 15g
Przyprawy:
sól (1 łyżka stołowa +/-),papryka słodka w proszku,tymianek suszony (1 łyżeczka) ziele ang. mielone.liść laurowy mielony (1/2 łyżeczki) 

W umytej i osuszonej szynce robimy dziurki za pomocą długiego i cienkiego noża w które wkładamy obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku.
Do miseczki wsypujemy w/w przyprawy i olej-mieszamy.
Powstałą papką nacieramy (wklepujemy) porządnie szynkę. Przekładamy do naczynia nakrywamy i marynujemy w lodówce chociaż jedną dobę.
Następnie wyjmujemy szynkę,obtaczamy ją w pieprzu z wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem i pieczemy pod przykryciem tyle ile ważyła ( u mnie 1 godz. i 20 min.) W połowie  pieczenia można przekręcić na drugą stronę.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i gotowe.
Podajemy do pieczywa np. z musztardą,chrzanem z czym lubimy.
Smacznego :-)



2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .