sobota, 17 stycznia 2015

Pęczak z brukselką,papryką i mięsem







Uwielbiam takie mixy,mniam :)

11 szt. kapusty brukselki
2 cienkie,mięsiste plastry karkówki
200g kaszy pęczak
5 większych kapeluszy boczniaków
4 mini papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Przyprawy wg.uznania
sól,pieprz czarny,sos sojowy ciemny,suszone płatki chili,przyprawa madras curry


Kapustki oczyszczamy,następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie-odcedzamy na durszlaku.
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu -odstawiamy
Umyte,osuszone mięso i kapelusze boczniaków kroimy w paski.
Cebulę w pół krążki,czosnek drobniutko siekamy a papryczki w krążki.
Na głębszą patelnię lub w rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso,grzyby cebulę i czosnek. Doprawiamy w/w przyprawami i chwilę przesmażamy (mieszając)
Następnie dodajemy papryki (mieszamy) zmniejszamy ogień,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
Jak wszystko jest już miękkie wsypujemy kaszę i brukselki pokrojone (każda)na cztery  części.
Całość delikatnie mieszamy,doprawiamy sobie jeszcze jak jest za mało i gotowe.
Podajemy np. z ulubionymi surówkami/ogórkiem/sałatką
Smacznego :-)))





Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .