czwartek, 6 listopada 2014
Bitki z szynki z szybkowara
Bitki z szynki z szybkowara
3 plastry mięsa od szynki (u mnie każdy ok.1,5cm)
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 mała cebula
1 kostka mięsna
mąka pszenna ok. 1/2 szklanki
sól i pieprz wg.uznania
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem-odstawić.
Kostkę mięsną rozpuścić w szklance gorącej wody.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Przełożyć do szybkowara.
Do tej samej patelni dodać odrobinę oleju i przełożyć plastry mięsa wcześniej obtoczone z obu stron w mące. Smażyć po kilka chwil z obu stron. Następnie przełożyć do szybkowara,zalać wywarem z kostki,dodać listek i ziele angielskie.
Zamknąć szczelnie pokrywę od szybkowara i wstawić na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyc ogień na najmniejszy i "szybkowarować" 20 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać z ulubionymi dodatkami.Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z buraczków.
* gdyby sos był za rzadki można go zaprawić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody.
* Proszę pamiętać że szybkowary są różne (stare i nowe) i czas szybkowarowania może być różny. Moje bitki wyszły bardzo miękkie . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda mega apetycznie oj zjadłoby się przy czwartku ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!