środa, 16 kwietnia 2014

Golonka z grzybami i kiełkami fasoli mung




Moje danie jest lekko pikantne. Podałam z ugotowanym ryżem i korniszonem.Polecam :)

Golonka z grzybami i kiełkami fasoli mung

1 średnia golonka z indyka
100g po odsączeniu kiełków fasoli mung
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskiego
2 garście suszonych grzybów leśnych
1 mała cebula
olej rzepakowy do smażenia
przyprawy wg uznania :
estragon w proszku,czosnek granulowany,sól morska ziołowa,sos sojowy ciemny,suszone płatki chili

Umytą golonkę zalewamy wodą,dodajemy sól,ziela angielskie,obrane zabki czosnku,listki laurowe i gotujemy do miękkości.Gotową wyjmujemy do ostygnięcia a następnie obieramy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki.
Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy na durszlaku,przestudzone kroimy na mniejsze kawałki.
Na  patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy grzyby wraz z drobno posiekaną cebulą. Jak cebula się zeszkli dodajemy kiełki fasoli i mięso. Całość doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami.Mieszając trzymamy jeszcze na małym ogniu 5 minut i możemy podawać np. z ryżem czy innymi ulubionymi dodatkami....
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .