wtorek, 19 listopada 2013

Mielonka wieprzowa ze słoika






Pyszna mieloneczka na kanapki,mniam :-)

500g mięsistej karkówki
4 duże kulki ziela angielskiego
3 suszone gożdziki (można więcej jak kto woli)
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki majeranku
3 duże ząbki  czosnku polskiego (ma lepszy aromat i smak)
5 kulek pieprz czarny
żelatyna 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
sól peklowa 1 łyżeczka
woda 6 - 7 dużych łyżek
PONADTO:
wysoki słoik (ja miałam o wys. 17cm i śr.6,5)
woreczek do pieczenia ryb

Mięso umyć,osuszyć i zmielić w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku,przełożyć do miski.
W możdzierzu rozetrzeć gożdziki,tymianek,pieprz,majeranek,ziele angielskie,dodać do mięsa.
Następnie dodać sól peklową,żelatynę,cukier i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę ,przykryć i włożyć do lodówki na noc.
Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą.( Ja zapełniłam słoik masą na 14 cm)Zwinąć koniec worka ,zakręcić słoik i i parzyć 2 godziny w 80*C (przyda sie termometr)
Po tym czasie ostudzić.Jak będzie jeszcze letnie wyjąć ze słoja trzymając za koniec zawiniętego worka(bo potem stwardnieje i będzie ciężko) i wstawić do wysokiego kubka.Włożyć do lodówki i rano mamy gotową mielonkę na kanapki . . . .
SMACZNEGO :-)

12 komentarzy:

  1. Z chęcią bym spróbowała takiej domowej.
    Zapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i rewelacyjny pomysł z tym słoikiem, pomysłowa z Ciebie kobietka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobnie, ale w szynkowarze. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. I przynjmiej wiemy,co jemy.Te gotowe mielonki nie są zjadliwe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na przygotowanie mielonki :) Zabieram przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy można mięsko włożyć do "rękawa do pieczenia", czy musi być to folia do pieczenia ryb??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można. Ja wolałam mieć dłuższy worek żeby pózniej dobrze było mi wyciągnąć,ale wory do pieczenia też są dość długie także spoko :)

      Usuń
  7. robię drugi raz mielonke z tego przepisu, dodalam coś od siebie, ale myslę, ze jest to bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę :) a czy mogę wiedzieć co dodałaś od siebie ? Pozdrawiam Ewa :)

      Usuń
  8. Ma być zdrowo i domowo a tu sól peklowa jak najbardziej nie zdrowa. Czy można użyć zwykłej, morskiej np?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale mielonka już nie będzie taka różowa. Pozdrawiam Ewa :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .