wtorek, 19 listopada 2013
Mielonka wieprzowa ze słoika
Pyszna mieloneczka na kanapki,mniam :-)
500g mięsistej karkówki
4 duże kulki ziela angielskiego
3 suszone gożdziki (można więcej jak kto woli)
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki majeranku
3 duże ząbki czosnku polskiego (ma lepszy aromat i smak)
5 kulek pieprz czarny
żelatyna 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
sól peklowa 1 łyżeczka
woda 6 - 7 dużych łyżek
PONADTO:
wysoki słoik (ja miałam o wys. 17cm i śr.6,5)
woreczek do pieczenia ryb
Mięso umyć,osuszyć i zmielić w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku,przełożyć do miski.
W możdzierzu rozetrzeć gożdziki,tymianek,pieprz,majeranek,ziele angielskie,dodać do mięsa.
Następnie dodać sól peklową,żelatynę,cukier i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę ,przykryć i włożyć do lodówki na noc.
Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą.( Ja zapełniłam słoik masą na 14 cm)Zwinąć koniec worka ,zakręcić słoik i i parzyć 2 godziny w 80*C (przyda sie termometr)
Po tym czasie ostudzić.Jak będzie jeszcze letnie wyjąć ze słoja trzymając za koniec zawiniętego worka(bo potem stwardnieje i będzie ciężko) i wstawić do wysokiego kubka.Włożyć do lodówki i rano mamy gotową mielonkę na kanapki . . . .
SMACZNEGO :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z chęcią bym spróbowała takiej domowej.
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Wspaniała i rewelacyjny pomysł z tym słoikiem, pomysłowa z Ciebie kobietka :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale w szynkowarze. Pyszna!
OdpowiedzUsuńI przynjmiej wiemy,co jemy.Te gotowe mielonki nie są zjadliwe.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przygotowanie mielonki :) Zabieram przepis ;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy można mięsko włożyć do "rękawa do pieczenia", czy musi być to folia do pieczenia ryb??
OdpowiedzUsuńOczywiście że można. Ja wolałam mieć dłuższy worek żeby pózniej dobrze było mi wyciągnąć,ale wory do pieczenia też są dość długie także spoko :)
UsuńSuper, smak niepowtarzalny:)
OdpowiedzUsuńrobię drugi raz mielonke z tego przepisu, dodalam coś od siebie, ale myslę, ze jest to bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę :) a czy mogę wiedzieć co dodałaś od siebie ? Pozdrawiam Ewa :)
UsuńMa być zdrowo i domowo a tu sól peklowa jak najbardziej nie zdrowa. Czy można użyć zwykłej, morskiej np?
OdpowiedzUsuńMożna ale mielonka już nie będzie taka różowa. Pozdrawiam Ewa :-)
Usuń