POTRZEBUJEMY:
4 kromki chleba tostowego
4 plastry ser żółty (u mnie gouda)
8 plaserków cukini
4 szczypty przyprawa do pizzy
8 pasków papryka (kolor do wyboru)
masło do posmarowania chleba
1 łyżeczka olej
Plastry cukini przesmażamy z obu stron na patelni (żeby były lekko chrupiące) odkładamy do wystygnięcia na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru tłuszczu.
Z umytej papryki wycinamy 8 pasków.
Chleb tostowy smarujemy masłem (tyle masła ile kto lubi).Każdą kromeczkę posypujemy przyprawą do pizzzy.Nastepnie układamy na dwóch kromkach po plasterku sera,na to cukinie i paprykę (po 4 sztuki na każdą) na koniec układamy pozostałe plastry sera i na wierzch kładziemy kromki z masłem.
Tosty układamy na papierze do pieczenia.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (grzanie-góra,trzecia półka od góry) i zapiekamy.Gdy jedna strona już będzie złocista,przekręcamy na drugą i pieczemy do rozpuszczenia się sera. (nie podam po ile minut z każdej strony ponieważ każdy piekarnik jest inny)
Podajemy np. z ketchupem :)
Jeśli ktoś nie lubi surowej papryki,można ją poddusić na patelni razem z cukinią . . .
oh mniam!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie zapiekałam tostów w piekarniku, zawsze robię to w tosterze.
OdpowiedzUsuńHelen spróbuj.Ja tez zawsze robiłam w tosterze,ale one sa wtedy takie splaszczone a przygotowane w ten sposób nie :)
UsuńZaskoczyłaś mnie tą cukinią!!! A ja ją uwielbiam! Nigdy nie jadłam z nimi tostów, ahh te Twoje pomysły!!!:)))
OdpowiedzUsuń. . . zawsze możesz wypróbować :) ja też uwielbiam cukinię i wpycham ją gdzie tylko mogę (chodzi o dania oczywiście hihi ;))
UsuńDzięki 3ym się muaaaa :**
Ekstra wyglądają , kradnę. No a z tym "wpychaniem gdzie tylko mogę" to dobrze ,że wytłumaczyłaś ;)).
OdpowiedzUsuń