poniedziałek, 2 września 2013

Pijane żeberka






Miałam okazję dostać od klubu Celebro winka do testowania.
Dzis postanowiłam zrobić pijane żeberka. Do tego użyłam wina czerwonego półwytrawnego CELEBRO ITALY .
Wino idealnie pasowało do wieprzowinki -Polecam . . .

                                  Klub Celebro - zapraszam
https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts


Pijane żeberka

700-800g żeberek wieprzowych chudych
400 ml wina półwytrawnego czerwonego Celebro
3 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka płatków chili
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki miodu płynnego
olej do wysmarowania blaszki
soł morska świeżo mielona wg.uznania

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Dzielimy na porcje tak żeby każda miała kostkę. Do miski wlewamy wino i dodajemy 3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wkładamy kawałki mięsa i odkładamy całość na 8h do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy mięso na ręcznik kuchenny paierowy i odsączamy z nadmiaru wina. W każde żeberko wcieramy sól. Do miski dodajemy majonez,miód,płatki chili oraz ketchup i całość mieszamy.
 Teraz każdy kawałek mięsa obtaczamy w tej papce i przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem. Przykrywamy i pieczemy w 170*C około 1 godziny.Pod koniec pieczenia jak widzimy że kostka ładnie odchodzi od mięsa jeszcze chwilkę zapiekamy na złotobrązowy kolor i gotowe . . . .
Podajemy z ulubionymi dodatkami i np. lampką czerwonego wina CELEBRO . . .

Delikatne mięso o posmaku wina czerwonego :-)


2 komentarze:

  1. Muszą być przepyszne! Z czego zrobiłaś tą śliczną różę?

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .