piątek, 29 kwietnia 2016

Bułka śniadaniowa z jajkiem po benedyktyńsku




Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY





Pyszna bułka na wiosenne śniadanie mniam !
Na 1 porcję:






1 bułka


1 jajko kurze


1 plasterek pomidora


1 liść sałaty np. masłowej


1 plasterek szynki serrano


1 łyżka oleju


sos czosnkowy


1 łyzka octu


pieprz świeżo mielony


posiekany szczypiorek






Bułkę przekroić na pół,zrumienić na 1 łyżce oleju na patelni (tak żeby była chrupiąca)


Spód bułki polewamy sosem czosnkowym,następnie układamy sałatę,pomidora i szynkę
Wbijamy jajko do filiżanki,delikatnie je solimy.Do gotującej się wody dodajemy ocet, łyżką robimy wir w garnku i w środek tego wiru wlewamy jajo.Gotujemy około 3 minuty,następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej-odsączamy z nadmiaru wody i układamy na szynkę,posypujemy szczypiorkiem,oprószamy pieprzem i podajemy od razu po przygotowaniu..




Smacznego :-)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .