czwartek, 3 grudnia 2015

Kurczak z cukinią i sałatą rzymską





Mooocno  czosnkowe, mniam :)


Na 3 porcje






3 podudzia z kurczaka,bez skóry i kości


1 średnia (cienka) cukinia


1 sałata rzymska (mini)


4 ząbki czosnku


1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki


1/2 cebuli (średniej)


olej do smażenia


Przyprawy:


ok. 5-6 łyżek sosu sojowego ciemnego,1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili,sól morska świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony


Umyte i osuszone mięso kroimy w paski.


Przekładamy do miski/naczynka, dodajemy,2 łyżki oleju, sos sojowy, płatki chili ,sól ,natkę pietruszki,pieprz i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy-przykrywamy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc)


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wcześniej zamarynowane mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka.


Po przesmażeniu dodajemy wydrążoną cukinię pokrojoną w pół-plasterki,mieszamy-przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu do zmięknięcia cukinii.


Następnie odkrywamy,dodajemy poszatkowaną sałatę rzymską,chwilkę całość smażymy mieszając,do zwiędnięcia sałaty i gotowe.


Podajemy np. z makaronem ryżowym lub ryżem i bukietem surówek


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .