poniedziałek, 26 października 2015

Tartinki bankietowe z jajem i sałatką rybną




Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



  • Cieszą oko i podniebienie :) Fajne dla dzieci i dla dorosłych. Na przystawkę,na śniadanko,jak komu pasuje .
Na 4 porcje (sałatki rybnej wystarczy na 7 porcji)

4 małe ugotowane jajka na twardo
100g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
mały pęczek szczypiorku
1 mała cebula
2 ogórki korniszony
2 łyżki dobrego majonezu
parę plasterków ugotowanej marchewki
4 kromki chleba (u mnie razowy)
pieprz świeżo mielony wg.uznania

Pstrąga łososiowego,cebulę,ogórki i szczypiorek drobno siekamy. Przekładamy do miseczki,dodajemy majonez i pieprz świeżo mielony.Całość mieszamy. Dodajemy tylko pół pęczka szczypiorku,resztę zostawiamy do dekoracji Z kromek chleba wycinamy kółka lub inne kształty jakie lubimy. Na każdą kromeczkę wykładamy sałatkę rybną,na każdą układamy po jajku. Marchewkę kroimy w plasterki i robimy oczka wycinając je za pomocą słomki do picia. Bużki wycinamy nożykiem a całe plastry zostawiamy na czapkę. Oczka i bużki przyklejamy na majonez,na góre kładziemy plaster marchewki,wbijamy kołeczka,dekorujemy pozostałym szczypiorkiem,na czapkę kładziemy po listku natki pietruszki i gotowe :)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .