niedziela, 4 stycznia 2015

Roladki wołowe z karczochem,papryką i pomidorem





Pyszne,mniami :-)

Potrzebujemy :

2 ładne plastry wołowiny (u mnie z rostbefu)

6 kawałków karczochów odsączonych z oleju

kilkanascie słupków papryki (kolor dowolny)

2 spore suszone pomidory odsączone z oleju

250ml wywaru (ja miałam z kostki mięsnej)

mąka ziemniaczana

papryka słodka w proszku

olej do smażenia

sól,pieprz

dodatkowo nici do związania roladek

Plastry mięsa myjemy ,osuszamy i rozbijamy na jak najcieńsze płaty,najlepiej przez folię żeby nie podziurawić jej.

Każdy oprószyć solą i zmielonym pieprzem.

Na kazdym płacie poukładać po 3 karczochy kilka pasków papryki i po jednym suszonym pomidorku.

Teraz zawijamy,najpierw dłuższe boki a następnie w rulon. Każdą roladkę owijamy nicią i obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej razem z czerwoną papryką (tak na pół szklanki dodać 4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku)

Gotowe obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron.

Do szybkowara wlewamy wywar,wkładamy roladki,Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 - 25 minut. Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy i gotowe.

Podajemy z ulubionymi dodatkami,polane sosikiem .. .

* Jeśli sos by był za mało gęsty można go zagęścic 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.

* Proszę pamietać ze każdy szybkowar jest inny i czas "szybkowarowania" może być różny.

3 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .