czwartek, 29 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski - łódeczki






Składniki podam ogólnie, ponieważ to zależy od nas ile chcemy zrobić :)

Jajka kurze
salami lub inna ulubiona wędlina
rzodkiewka
pomidorki koktajlowe
majonez
barwnik spożywczy np. niebieski
* wykałaczki lub kolorowe patyczki

Jaja gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek-płuczemy pod bieżącą wodą.
Z wędliny wycinamy za pomocą noża trójkąty.
Pozostałe warzywka myjemy,osuszamy.Pomidorki kroimy na pół wzdłóż a rzodkiewki na grubsze plasterki. (możemy w nich powycinać paseczki)
Majonez łączymy z odrobinką barwnika-mieszamy.

Na małych talerzykach do przystawek lub półmisku nakładamy niebieski majonez.
Na kazdym układamy po połowie przekrojonego jajka (wzdłóż)
Robimy żagiel.
Na patyczek nabijamy od góry wędlinę,następnie wbijamy plaster rzodkiewki,przyklejamy pół pomidorka koktajlowego ( za klej nam służu odrobina majonezu) i znowu nabijamy się w wędlinę.Gotowy żagiel wbijamy w jajo i gotowe...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .