Dzięki uprzejmości
Skworcu.pl
miałam dziś okazję spróbować Ryż czerwony
który jest bardzo bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ta odmiana ryżu jest również znacznie bogatsza w błonnik pokarmowy niż ryż biały.
Pomidory zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów: prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki i żołądka. Zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko chorób serca i przeciwdziała starzeniu się. Najlepiej jeść je w sosach, zupach i pasteryzowanych sokach, wtedy likopen jest najlepiej przyswajalny. Są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm. Zawierają również dużo obniżającego ciśnienie potasu. Korzystne dla zdrowia właściwości pomidorów będą jeszcze większe, jeśli do sosu dolejesz oliwy z oliwek, która wzmacnia działanie substancji zawartych w pomidorach. Możesz także kupić suszone pomidory i podgryzać je w czasie pracy lub przed telewizorem. Zastąpią paluszki, chipsy i czekoladki. Suszone w słońcu mają mnóstwo witamin, błonnika i zero tłuszczu.
Kurczak z warzywami podany z czerwonym ryżem
1 pojedyncza pierś z kurczaka
5 dużych pieczarek
1 średnia marchewka
15g suszonych płatków pomidorów
1/2 papryki czerwonej
olej rzepakowy do smażenia
100g ryżu czerwonego
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przyprawy wg.uznania:
papryka czerwona w proszku,sól morska ziołowa (młynek),imbir w proszku,estragon w proszku,płatki chili,czosnek granulowany
Umytą i osuszoną pierś kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy na grube kawałki.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,paprykę w kostkę
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie składniki. Dodajemy suszone pomidory i przyprawy,całość mieszamy żeby składniki sie połączyły.
Przykrywamy pokrywą i na małym ogniu dusimy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy ryż. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i odrobinę soli.Jak sie zagotuje wsypujemy ryż-mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 30 minut. Odlewamy nadmiar wody jaki pozostał i nakrywamy pokrywą.
Patelnie odkrywamy i jeszcze chwilkę całość smażymy do odparowania wody jaka powstała podczas duszenia. Na koniec posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Na talerz wykładamy porcję ryżu do tego kurczaka i podajemy np. z ulubioną surówką lub sałatką.
Smacznego.
Jakie estetyczne danie, aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu :)
Usuńpyszny i zdrowy obiadek :) Aż mi się jeść zachciało, koniecznie muszę spróbować tego ryżu :)
OdpowiedzUsuń